fbpx
Akumulatori MBS

Akumulatori – Staro za novo Ostavite komentar

Saznajte kad Vam je potreban novi akumulator

07

RUJAN, 2018

Automobili
Općenito
Savjet

Kad je pravo vrijeme stari akumulator zamijeniti s novim? Ako Vam novac nije problem odgovor na ovo pitanje biti će jednostavan. Imate li bateriju u vašem vozilu stariju od četiri godine, kupnja nove se preporuča.

Danas mnogima predstavlja problem odjednom izdvojiti novac za kupnju akumulatora. Stoga smo vam u ovome članku odlučili pomoći odrediti kad je pravi trenutak za nabavu novog akumulatora, ali i dati ponudu kojoj nećete moći odoljeti.

Postoje dva načina kako ustanoviti da trebate zamijeniti akumulator u automobillu, traktoru ili motoru. Prvi, najneugodniji način za vozača, je kada akumulator nije u stanju pokrenuti motor, vele u “Međimurka BS servisu”, koji između ostalog vrši i ispitivanje akumulatora.

Drugi način, kojim ćete izbjeći ovu neugodnost, je provjera stanja akumulatora prije dolaska hladnijih dana, a kada se ujedno i najčešće otkrivaju problemi s akumulatorom”.

Napredna tehnologija za gospodarska vozila.

Proizvedeni u Europi, sukladno najvišim europskim standardima.

Kada je najbolje vrijeme provjere kapaciteta baterije? Ako vaš akumulator ima probleme s paljenjem motora pri temperaturama većim od 10 stupnjeva sigurni smo da će zakazati u hladnijim uvjetima. Isto tako, ako je vaš akumulator stariji od 4 godine ili je ranije doživljavao potpuno pražnjenje ( potpuno pražnjenje baterije uopće nije preporučljivo ), trebate ga ispitati kod naših servisera.

“Ako vaš akumulator na ispitivanju specijalnim aparatima pokaže da ima manje od 40 posto predviđene struje, potrebno ga je zamijeniti. Prilikom pregleda akumulatora u servisu postoji i test opterećenja pri hladnom startu koji će pokazati hoće li baterija moći pokrenuti motor na temperaturama blizu nule”.

Dakle, ako vaš akumulator ne prođe ovaj test, morat ćete razmišljati o kupovini novog. U tom slučaju postavljate si novo pitanje – koji akumulator kupiti?

“Pri kupovini akumulatora, najvažnije je odabrati onaj koji po specifikaciji odgovara konkretnom vozilu.”

Doživite li nezgodu da vas vaš akumulator iznenadi na putu i morate prisilno kupiti novi, najbitnije je poštivati amperažu stare baterije, a ona je istaknuta na samome akumulatoru.

Idealno bi bilo kupiti akumulator amperaže koju je predvidio proizvođač automobila, skutera, traktora ili drugog motoriziranog vozila kojemu je potrebna nova baterija. No, ako niste u mogućnosti pribaviti bateriju identičnih karakteristika, tad je uvijek bolje kupiti onu s nešto većom amperažom. Obratite pozornost i na gabarite baterije i raspored polova.

Što se tiče cijena, one zavise prije svega od amperaže i od proizvođača. Mi trenutno u ponudi i zalihama imamo baterije dva brenda, Varta i Ciak, ali smo vam u stanju pribaviti bilo koju željenu marku akumulatora. Također, na sve akumulatore pri kupnji dajemo popust od 20% ako nam donesete svoju staru bateriju i plaćate u gotovini ( 10% na gotovinu + 10% na stari akumulator ). Ponudu akumulatora možete pronaći i u našoj web trgovini na slijedećem linku.

Pouzdan izbor za pouzdane performanse.

Black Dynamic by Varta

Njega akumulatora, neizostavni dio

 

Bio mlad ili star akumulator zahtijeva njegu barem jednom godišnje i ako do sad niste možda je najbolje vrijeme da upravo baš sad uradite neke od ovih provjera. Svakako provjerite nivo elektrolita u ćelijama.

Razina mora biti do posebnih oznaka, a u slučaju da je voda isparila na ljetnim vrućinama, dolijte vodu, isključivo destiliranu. Olovne ploče moraju biti prekrivene elektrolitom. Danas su sve više u upotrebi potpuno zaliveni akumulatori kod kojih nije moguće dolijevati tekućinu (akumulatorska kiselina). Kleme treba dobro pritegnuti, a prije nego što to uradite, očistite koroziju i prljavštinu sa polova. Dobro je i, nakon čišćenja korozije, podmazati specijalnom mašću. Nikako ne ostavljajte najlon na novougrađenom akumulatoru.

“Najveći neprijatelj akumulatora nije zima, već toplina. Hladnoća ugrožava bateriju samo kad ona nije u dobrom stanju.”

Da bi se spriječilo pregrijavanje akumulatora, trebate ga osloboditi kompletne ambalaže. Ako je akumulator ispravan nema potrebe prekrivati ga ni u hladnim zimskim noćima.

Također, ne korištenje (neaktivnost) uništava bateriju i ako ste akumulator skinuli s vozila i ostavili ga nekoliko mjeseci, najvjerovatnije ga više nećete moći koristiti.

Iz iskustva znamo da ljudi preko zime skidaju akumulator s traktora ili neke druge radne mašine, stave ga u toplu prostoriju i misle da su ga tako zaštitili. No, to je zabluda. Baterija zbrinjavana na taj način osuđena je na propast! Bez redovitog punjenja akumulatora dolazi do procesa sulfatizacije, pa se u njemu elektrolit više ne može pobuditi.

Klasični akumulator ima potrebu za redovitim punjenjem i trebalo bi ga svaka tri mjeseca dopunjavati u ovlaštenom servisu ili pak sami kod kuće, ali prilikom punjenja baterije koristite samo certificirane punjače.

Za više informacija ili pak ako imate neke primjedbe, prijedloge ili komentare vezane uz ovaj članak možete nam pisati na info@medjimurka-bs.hr ili ostaviti komentar ispod.

Trebate novi akumulator? Pogledajte ponudu 

Želite li primati obavijesti poput ove?
Pribilježite se na naš Newsletter.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vremenski rok je potrošen. Ponovno unesite CAPTCHA vrijednost.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Pin It on Pinterest