Kako odabrati drvo za ogrjev?

MeđimurkaBS, sve na jednom mjestu!
Razmišljate, odlučili ste, ili se već neko vrijeme grijete na drva? Kao najstariji način grijanja, 100% obnovljiv te ekonomski najisplativiji izvor toplinske energije, drvo je najbolji izbor. No, svaki put pred sezonu grijanja pojavljuje se pitanje: “Koje je najbolje drvo za ogrjev?”.
Osim kvalitetnog ložišta vrlo je bitno izabrati i dobro drvo za ogrjev, kako bi se za potrošeni novac i vrijeme mogli i dobro ugrijati. Uz veliki izbor kamina i peći na drva (a kao što su kvalitetni proizvodi tvrtke Kratki ), na tržištu su također i razne vrste drva za ogrjev, različitih energetskih gustoća i vrijednosti. Ogrjevna se vrijednost drva mjeri kalorimetrom, te se iz tog razloga često kaže kako su neke vrste drva “kaloričnije” od ostalih. Svako drvo drugačije gori. Neka izgore brzo i intenzivno, pucketaju i stvaraju iskre ili kod loženja samo služe za održavanje vatre. No, kako bi iz ogrijevnog drva dobili što veću ogrjevnu vrijednost, bez obzira koje vrste, važno je da je ono što suše. Drvo za ogrjev u obiteljskim kućama ne bi smjelo imati udio vlage veći od 20-25%. Izgaranje vlažnih drva dovodi do pada temperature i uzrokuje povećanu količinu dima te ostale nepoželjne posljedice (kao moguće oštećenje dimnjaka).
Graf ogrjevne vrijednosti
s obzirom na sadržaj vode i vlage.
Bjelogorično drvo za razliku od četinjača ima veću gustoću, a samim time i veću ogrjevnu vrijednost po prostornom metru (prm). Prostorni metar je jedinica mjere koja se koristi za uredno složene cjepanice. Tvrda bjelogorična drva poput bukve i hrasta sagorijevaju dulje vremena. Meka drva kao smreka ili bor lako zapale i brzo postižu radnu temperaturu. Usporedimo li cjepanicu četinjače sa cjepanicom bjelogoričnog drva jednake veličine, ona je znatno lakša. Drva četinjača u svojim stanicama sadrže više zraka, a osim toga također sadrže više smole i lignita.
Kako bi iz ogrijevnog drva dobili što veću ogrjevnu vrijednost, bez obzira koje je vrste, važno je da je ono što suše.
Na našim područjima za ogrjev najčešće koristimo drva hrasta, bukve, graba i bagrema kao najbolji izbor. Cjepanice tih vrsta gore bolje od primjerice drva lipe ili vrbe. Crnogorična drva poput bora ili jele uopće se ne preporučuju kao drva za ogrjev jer, osim što imaju mnogo manju energetsku vrijednost, izgaranjem smole koju sadrže stvara se gusti dim.  Tako je potrebno češće čišćenje ložišta i dimnjaka, jer u suprotnom može doći do oštećenja istih. Ogrijevno drvo možemo kupiti u obliku cjepanica, čija se količina izražava u prostornim metrima, a gdje treba imati na umu da je prostorni metar 70% od kubnog (tj. 1 prm = 0,7 m³).  Isto tako imamo mogućnost kupnje ogrjevnog drva po težini, no na taj način potrebno je provjeriti da ne kupujemo prevlažno drvo, jer je vlažnije drvo teže a nije preporučeno za ogrjev. Je li drvo dovoljno suho možemo provjeriti na više načina. U slučaju da nemate prikladan instrument (vlagomjer), cjepanicu možete zatvoriti u plastičnu vrećicu i ostaviti na suncu ili toplome mjestu. Ako je drvo vlažno, pojavit će se kondenzacija na unutrašnjoj strani vrećice. Najjednostavnije je način pak vizualna provjera i procjena.
Kvalitetan alat za jednostavnu i učinkovitu uporabu!
Sve na jednom mjestu, MeđimurkaBS
Odlučite li pak sami pripremiti drva za ogrijev, osim prikladnog prostora za skladištenje i puno dobre volje, potreban je i kvalitetan alat. Možemo preporučiti i ponuditi izbor odličnih sjekira i sjekirica iz kojeg izdvajamo kvalitetne GARDENA sjekire. Nakon sječe, drvo za ogrjev najbolje je odmah ispiliti, iscijepati i početi s pospremanjem. Drvo se bolje suši u obliku cjepanica, a što su cjepanice manje – brže se suše. Pošto svježe isječeno i nacijepano drvo sadrži do 50% vlage, trebat će godinu do dvije godine dana prije nego što ga možemo koristiti za ogrjev.
Smatra se da drva za ogrjev postižu potrebnu suhoću (ovisno o vrsti drveta), nakon jedne do dvije godine skladištenja, no uz pravilnu pripremu i skladištenje možemo barem malo ubrzati proces sušenja. Što su cjepanice manje, brže se suše – a najpovoljnije mjesto za njihovo skladištenje je na mjestu izloženom vjetru i suncu, a koje je moguće zaštiti od oborina nakon ljetnog perioda. Cjepanice je potrebno uredno naslagati i osigurati zračnost između drveta i tla (barem 20cm) kako bi se spriječio prelazak vlage, i nikako ne skladištiti u zatvorenim te posebice ne u vlažnim prostorijama (kao u podrumu). Drvo kao prirodni materijal, podložno je prirodnom procesu raspadanja, tako da bi bilo idealno u što kraćem roku postići optimalni udio vlage kako bi mogli iskoristiti njegovu ogrjevnu vrijednost. Zbog navedenog procesa, čak i prikladno uskladištena te suha, drva za ogrjev mogu godišnje izgubiti čak i do 3% ogrjevne vrijednosti. Grijanje na drva najpametniji je izbor. Najstariji način dobivanja topline, ekološki je – pošto je drvo obnovljiv izvor energije i ne šteti okolini, te je najekonomičniji.  Uz pravovremenu i dobru pripremu drva za ogrjev zime možete provoditi u udobnoj toplini doma.
Želite li primati obavijesti poput ove? Pribilježite se na naš Newsletter.

Povežimo se.

facebookinstagramgoogle plusyoutubeISSUU
MODERNE SOBNE PEĆI NA DRVA
Sobne peći na drva lako su dostupne, jednostavne za postavljanje i održavanje
GARDENA SJEKIRE I SJEKIRICE
Odgovarajuća sjekira za svaku namjenu
TRADICIONALNI KAMINI
Kako odabrati kamin i sve potrebne dodatke