Kap po kap sustav navodnjavanja za početnike

Objašnjenje kap po kap sustava za početnike i kako ga postaviti

Međimurka BS, Ovlašteni GARDENA zastupnik i serviser za Hrvatsku

Održati stabilnu i kvalitetnu poljoprivrednu proizvodnju bez nekakvog sustava za navodnjavanje danas je gotovo nezamislivo. Istraživanja su pokazala da kvalitetno navodnjavanje omogućava podizanje prinosa čak i do 50%, pa se , sukladno s time, sve više poljoprivrednika, ali i vrtlara, odlučuje za neki oblik automatiziranog zalijevanja ili navodnjavanja svojih usjeva i vrtnih gredica.

Za vrijeme ljetnih sušnih perioda sustavi zalijevanja i navodnjavanja osigurati će Vam optimalne uvjete za rast i razvoj biljaka i stoga bi, ako već niste postavili neki oblik automatiziranog navodnjavanja, svakao trebali o njima razmisliti, jer, kako sad stvari stoje, ljeta su sve toplija a oborina je sve manje.

Ipak, prije samog postavljanja sustava za navodnjavanje bilo bi dobro informirati se o njihovim mogućnostima, prednostima i manama kako biste odabrali onaj koji u potpunosti odgovara Vašim potrebama s obzirom na kulturu koju navodnjavate, položaj zemljišta na kojem će se sustav postavljati te količini vode koju imate na raspolaganju.

O tipovima automatiziranih sustava zalijevanja i njihovim mogućnostima možete više saznati u našem članku “Automatsko navodnjavanje i zalijevanje“, a u daljnjim redovima ovog članka objasniti ćemo Vam prednosti zalijevanja i navodnjavanja uz tzv. kap po kap sustav, dok više o samome GARDENA Micro-Drip-Systemu (kap po kap) možete saznati u članku “Micro-Drip-System GARDENA.”

Micro-Drip-System Gardena.

Sve za vrt na jednome mjestu Međimurka BS

Ulaganje u kvalitetan sustav za navodnjavanje i zalijevanje isplati se već u prvoj sezoni, pa ćete tako i uz GARDENA Micro-Drip-System poznatijim pod nazivom kap po kap sustavom uštedjeti između 30 i 50%.

Kap po kap sistem navodnjavanja pokazao se kao jako efikasan jer štedi vrijeme i vodu, a učinak mu je u najgorem slučaju isti kao u prskalica. Tajna ili bolje rečeno prednost ovog sustava je u tome što vodu kapanjem pušta direktno u predio korjena tamo gdje voda u biti i treba doprijeti.

“Kap po kap sistem omogućava redovno zalijevanje uz najmanji mogući utrošak vremena i vode”

Efikasnost kap po kap navodnjavanja leži i u tome što su gubici vode kroz isparavanje zanemarivi a to daje zemlji dovoljno vremena da upije i zadrži dopremljenu vodu, a uzmemo li u obzir i činjenicu da je voda dopremljena baš na mjesto gdje je i potrebna, i ne biva raspršena u ostatku prostora, ne zalijeva se korov i štedi se. Na taj način redovi između biljaka ostaju suhi što smanjuje šansu pojave korova.

Praktičnost kap po kap sustava jedna je od slijedećih prednosti koja će Vam uštedjeti puno vremena a i nepotrebnog navlačenja crijeva i prskalica kroz i po usjevima prilikom svakog zalijevanja. 

Bezbrižno kap po kap navodnjavanje koje štedi vodu.

Micro-Drip-System by GARDENA

Jednom kad postavite kap po kap sustav na parcelu, povrtnjak, gredicu u vrtu, ivice, grmlje ili čak u same tegle i cvjetnjake te mu dodate računalo za zalijevanje koje programirate kada da radi i koliko vode da korisiti, vrijeme koje ste uobičajeno trošili na navlačenje crijeva i zalijevanje moći ćete iskoristiti na puno korisniji i kvalitetniji način.

Primjenom kap po kap sustava zalijevanja uvidjet ćete da se biljke puno bolje razvijaju rastu u odnosu na one koje se zalijevaju samo u navratima ili se uopće ne zalijevaju. Razlog tome je činjenica što biljke u svakom trenutku dobivaju onoliko vode koliko im je potrebno za rast i razvoj.

Jedna od velikih prednosti zalijevanja i navodnjavanja uz kap po kap je i ta što je smanjena pojava biljnih bolesti koje se manifestiraju na listu iz razloga što list ostaje potpuno suh.

Kako započeti sa sistemom kap po kap?

Počeci su uvijek najteži i premda riječ “sustav” mnoge od nas može uplašiti,  uvjeravamo Vas da postavljanje kap po kap sustava i nije tako komplicirano niti teško. Najjednostavniji način kako započeti je da se kupi crijevo za kap po kap navodnjavanje. Crijeva za kap po kap navodnjavanje izrađena su tako da polako kapaju vodu kroz prostor koji se protežu. Crijevo jednostavno postavite duž vrtne gredice s biljkama i spojite ga na izvor vode. Ovo je najjednostavniji i najosnovniji način upotrebe kap po kap sustava koji ne zahtijeva velika ulaganja i kao početnik moći ćete, iz prve ruke, promatrati način na koji ovaj sistem funkcionira.

Ovaj način postavljanja kap po kap crijeva je odličan za zalijevanje usjeva koji se siju u redu i za usjeve koji se uzgajaju u kontejnerima.

Kap po kap

Kako unaprijediti sustav zalijevanja.

Imajte na umu da će biljke stvoriti ovisnost o kap po kap sustavu zalijevanja jer biljka razvija i usmjerava svoj korijen na područja gdje ima najviše vlage.

Dodajte računalo za zalijevanje

Sustav kap po kap može se unaprijediti dodavanjem računala za zalijevanje koje će automatski regulirati rad sustav uključivanjem i isključivanjem dotoka vode po potrebi.

Nadogradite sustav dodatnim elementima

Pošto ni jedna površina nije idalno ravna javiti će se potreba da u sustav ugradite posebne elemente koji će rugulistai protok na uzbrdicama. Ovo je neophodno ako se parcela nalazi pod izraženim nagibom.

Prilagodite sustav svojim potrebama uz planiranje

Sustav možete koristiti takošto ćete crijeva imati na jednom mestu od samog početka rasta biljaka pa do kraja rasta biljaka ili pak možete uzeti manji broj crijeva i prenositi ih iz reda u red ili iz kontejnera u kontejner, što naravno ovisi o Vašim željama i potrebama.

Najbolja taktika koju početnik može primjenti glasila bi: polako ali sigurno. Počnite s navodnjavanjem kap po kap sustavom dvije do tri vrste biljaka i uspoređujte razlike. Tek kad se uvjerite u efikasnost zalijevanja putem kap po kap sustava krenite u planiranje njegovog proširenja dodavanjem još crijeva i potrebnih elemanata.

Nije na odmet da se konzultirate i s iskusnijim proizvođačima koji već primjenjuju kap po kap sustav ili stručnjacima iz područja navodnjavanja i zalijevanja. Ako imate kakvih pitanja svakao nas kontaktirajte.

Ako ste čitajući redove ovoga članka zaključili da je kap po kap sustav nešto što bi bilo pogodno za Vas savjetujemo Vam da pročitate i slijedeći članak: Micro-Drip-System GARDENA.”

Spremni sastaviti svoj GARDENA kap po kap sustav? Krenimo u trgovinu zajedno 

Povežimo se.

facebookinstagramgoogle plusyoutubeISSUU

Limitirana Ponuda

Iskoristite 15% popusta.

Da, nudimo Vam 15% popusta na sve proizvode “Kap po kap” GARDENA sustava iz Vaše košarice. Odaberite sve što Vam je potrebno za optimalno navodnjavanje iz našeg online “Kap pa kap” GARDENA asortimana i prilikom plaćanja upotrijebite kupon kod “akcijavrt”.

NJEGA VRTA

Sve za vrt na
jednome mjestu

SYSTEM

Original GARDENA
System

AUTOMATIZACIJA

Automatsko navodnjavanje
i zalijevanje