Odabir rasvjete
MeđimurkaBS
Sve na jednom mjestu!
Gledajući na LED rasvjetna tijela kao najrasprostranjenija u današnjoj upotrebi, prije LED pojave tri su se poznatije vrste rasvjetnih tijela uglavnom koristile za rasvjetu.
Žarulje sa termičkim žarenjem (kao volframove žarulje sa žarnom niti), koje proizvode svjetlost provodeći struju kroz sijalično vlakno. Osim što su uvelike neučinkovite jer 90% energije iskorišteno je na zagrijavanje a samo 10% iskorištenosti je svjetlost, imaju vrlo kratak životni vijek – do 1000h. Fluorescentne svjetiljke (izvori svjetlosti s izbojem u plinovima) su učinkovitije i sa životnim vijekom do 15000h. Široko se koriste za stambenu i uredsku rasvjetu, međutim njihov sadržaj žive čini ih opasnim za okoliš i one se moraju odlagati kao opasni otpad. Metal halogenidne svjetiljke koje su bile najučinkovitiji izvor bijele svjetlosti prije pojave LED, no pošto im je potrebno 5-7 minuta da se uključe, uglavnom su korištene kao vanjska sigurnosna i ulična rasvjeta.
Usporedba rasvjetnih tijela prema vijeku trajanja (u satima).
MeđimurkaBS
Ne smijemo zaboraviti ni na štedne žarulje, čija je namjena zamijeniti klasične volfram žarulje sa žarnom niti. Za jednaku količinu svjetlosti štedne od klasičnih potroše manje električne energije i imaju duži vijek trajanja. No, osim što su i poprilično skuplje, također sadrže i živu koja je potencijalno opasna za zdravlje i okoliš, a isto tako njihov duži vijek trajanja se ne može ni približno mjeriti s onim LED žarulja.
Ne samo da je ekonomična i lakša za vaš novčanik te općenito bolja za okoliš, ispada da je LED rasvjeta za razliku od ostalih pogodnija za zdravije.
LED je skraćenica engleske riječi “Light emitting diode”, što znači da LED rasvjetna tijela proizvode svjetlo pomoću svjetlećih dioda. Robusne su, energetski učinkovite i dugog vijeka trajanja – čak do 50000h. LED svjetiljke i LED reflektori široko se primjenjuju od kućanstva, vanjske upotrebe, industrijske do ulične rasvjete. Ne sadrže štetne tvari i mogu se sigurno odlagati, a cijenom su ekonomičnije od štednih.
Pošto je ekonomična i štedi energiju, LED rasvjeta se sve više koristi.
MeđimurkaBS
Ne samo da je ekonomična i lakša za vaš novčanik te općenito bolja za okoliš, ispada da je LED rasvjeta za razliku od ostalih pogodnija za zdravije. Istraživanja su pokazala da pošto ne treperi jer je priključena na istosmjerni izvor energije (DC struja), LED rasvjeta ne prouzročuje glavobolje niti kakove druge slične nelagode kao moguće poteškoće s vidom. Fluorescentna svjetla kao i obične volfram žarulje sa žarnom niti trepere, rasvjetna tijela s izmjeničnim izvorom struje trepere frekvencijom od preko 100Hz, što iako je teško za vidjeti može prouzročiti učestale migrene i ostale već navedene poteškoće nakon duže izloženosti. Osim što ne trepere, LED rasvjetna tijela nemaju IR ni UV zračenja, a koja osim glavobolja i naprezanja očiju mogu uzrokovati prerano starenje ili rak kože. Opet, s druge strane što se tiče istraživanja LED rasvjete – povećala je svjetlosno zagađenje. Pošto je ekonomična i štedi energiju, ljudi je koriste neumjereno i time uvelike povećavaju korištenje umjetne svjetlosti.
  Uspoređujući razne vrste rasvjetnih tijela, svakako bi preporučali LED. No, uzimajući u obzir da svaka vrsta ima neke svoje prednosti, glavni odlučujući čimbenik je namjena.
Želite li primati obavijesti poput ove? Pribilježite se na naš Newsletter.

Povežimo se.

facebookinstagramgoogle plusyoutubeISSUU
MODERNE PEĆI NA DRVA
Ugrijte se uz udobnost peći na drva
RASVJETA
Odaberite prikladnu rasvjetu za Vaše potrebe
KOJI KAMIN?
Koji i kakav kamin trebate, a tek pribor za njega?