Ugradite kamin već danas

Međimurka BS savjetuje

Savjetovanje sa stručnom osobom od samog početka, može Vam uštedje vrijeme i puno novaca. Stoga smo odlučili za Vas pripremiti korisne savjete koji će Vam pomoći pri kupnji Kratki kaminskog ložišta koje će odgovarati Vašim potrebama i životnom prostoru.

Zašto kamin?

Mada je primarna funkcija kamina zagrijavanje prostora, estetski doprinos prostoru je nemjerljiv. Kamini dobro izgledaju, ali nisu praktični poput radijatora, ipak grijanje na drva je jeftinije, ali je li doista vrijedno truda? Potrudili smo se i naveli četiri razloga zašto bi trebali imati kamin u kući.

Jedinstvena atmosfera

Sjediti na kauču, piti topli čaj ili vruću čokoladu i gledati vatru te uživanje u njenom pucketanju doista vas može, nakon napornog radnog dana, u potpunosti smiriti.

Uvijek dostupno gorivo

Drvo je uvijek dostupno, a Kratki modeli kamina dizajnirani su da izvlače maksimalnu energiju iz zapaljenog drva dok su im emisije CO2 svedene gotovo na nulu.

Dizanje cijene nekretnine

U kuću ulažemo iz razloga kako bi u njoj živjeli cijeli život. No, nikad ne znamo što se može dogoditi, a kamin može kući ili vikendice jako dići cijenu jer predstavlja alternativu plinskom ili električnom grijanju.

Alternativa konvencionalnom grijanju

Grijanje na plin uobičajeno je, no cijena plina sigurno će ići gore. Iako je već godinama dostava plina u Hrvatsku stabilna, grijanje na drva odlična je alternativa.

Odaberi svoj kamin

Kupnja kamina velika je odluka i stoga je potrebno razmisliti o nekim stvarima prije samog odlaska u kupovinu.

Veličina

Prilikom kupnje bitno je znati kvadraturu ili kubikažu prostora koji namjeravate grijati kaminom, jer ako je ložište preveliko može doći do stvaranja čađe na staklu i dimnjaku. Ako pak je ložište premaleno, prenatrpavati ćete ga i time smanjiti njegov rok trajanja.

Ventilacija

Dimnjak povlači zrak kroz kamin, no ako je prostor jako zatvoren ili izoliran, može doći do problema. Ovo je čest problem s novim stambenim prostorima s visokim stupnjem izolacije pa ini trebaju biti opremljeni s dovodom vanjskog zraka radi stalnog omogućavanja izvora svježeg zraka.

Dimnjak

Većina problema s kaminom zapravo su problemi usko vezani uz dimnjak. Kamin valja spojiti na dimnjak odgovarajućih dimenzija pa je potrebno znati koliki je otvor i visina Vašeg dimnjaka. Imajte na umu da visina dimnjaka utječe na njegovu potisnu snagu, a oštra koljena smanjuju potisak te je ponekad bolje postaviti dva koljena od 45˚ nego jedno od 90˚.

Grijanje na drva je jeftinije

Drvo je jedino gorivo čiji se otpadni produkt ponovno koristi ne zagađujući okolinu. Drvo je obnovljivo, korisno i nije štetno za prirodu. Zahvaljujući ekološkoj osvješćenosti, šume se planski, u određenoj količini prorjeđuju i tako otvaraju mjesta za rast novog drveća. Drva oštećena vremenskim nepogodama također se koriste kao gorivo.

71% od grijanja el. energijom

33% od grijanja prirodnim plinom

Prednosti kamina

  • Financijska
  • Toplina i dizajn
  • Sigurnost i funkcionalnost
Ni jedna stvar u interijeru ne odaje takav osjećaj topline, bliskosti i romantike kao kamin. No, funkcija kamina je prvenstveno da dobro zagrije prostor i taj zadatak uspješno ispunjava. Stoga, prije nego krenemo na odabir kamina i svih potrebnih dodataka, pročitajte još neka od često postavljenih pitanja naših kupaca.

Kratki u brojkama

Kratki je poznat i cijenjen proizvođač tradicionalnih kaminskih uložaka.

Zemlje širom svijeta

Prisutni na tržištu

Nagrada

Bio kamina

ČPP

Da li nudite uslugu postavljanja kamina?
Uslugu postavljanja kamina ne nudimo. Ipak, surađujemo s nekoliko provjerenih majstora koji će posao postavljanja kamina odraditi vrlo profesionalno i brzo uz garanciju na izvođenje radova. Dakle, ako trebate uslugu ugradnje KRATKI kaminskih ložišta svakako nas kontaktirajte jer ,kao što smo već napomenuli, savjetovanje sa stručnjacima može Vam uštedjeti vrijeme i novac.
Da li mogu postaviti kaminsko ložište na manji dimnjak od predviđenog?
Ne. Ovo nipošto ne preporučamo iz više razloga. Dimnjaci moraju biti primjereno izolirani i pravilno izgrađeni da se ne pojave smetnje pri radu kamina. Možete ih zazidati iz cigala, šamotnih cigala, gotovih šamotnih uložaka sa plaštem ili pak napraviti iz metala. Najmanja visina dimnjaka trebala bi biti 4,5 m bez obzira na njegov presjek, ali naravno taj presjek mora biti u skladu s predviđenim specifikacijama željenog ložišta, pa se s toga preporuča da zaziđete dimnjak s promjerom najmanje od 200 mm .

Postoje modeli ložišta s manjim otvorima za dimnjak (fi 150, fi 180) ali s manjim otvorom za dimnjak tu su i manje snage.

Koja je najbolja pozicija i da li trebam postolje za kamin?
Projektirati vrstu i oblik kamina, odrediti njegov položaj, veličinu i materijal od kojeg će biti izveden, zadatak je majstora koji će izvoditi radove. Ipak, prilikom traženja odgovarajućeg prostora za kamin u obzir se mora uzeti cjelokupni prostora u koji će se kamin postaviti. Sam kamin je uvijek dio određenog prostora s kojim se mora stvoriti funkcijsko i oblikovno jedinstvo. Različit smještaj u prostoru kao i sam odabir kamina kakvog želite omogućuje i njegovo razilčito oblikovanje. Kamini mogu biti jednostavni ugrađeni u zid ili naslonjeni na njega sa modernim materijalima pa sve do raznih spojeva tradicionalnih materijala sa dizajnom usklađenim u interijer ili podneblje u kojem se nalazite. Što pak se samog postolja za kamin tiče ono nije nužno ali će uvelike olakšati postavljanje i izgradnju samog kamina i stoga je preporučljivo.
Iskusno prodajno osoblje Kratki kompanije sa širokim tehničkim znanjem o proizvodima, instalacijama i logistici pruža svojim kupcima pouzdanu i kvalitetnu uslugu, a pošto je Međimurka BS postala generalni zastupnik Kratki proizvoda za Republiku Hrvatsku svo njihovo znanje i iskustvo preneseno je našem prodajnom timu i osoblju. Stoga, ako imate ikakvih pitanja vezanih uz kamine, bio kamine, peći, njihovom postavljanju, karakteristikama i cijeni obratite nam se s povjerenjem.

Koje ložište? A dodatni pribor?

Odaberite pravo kaminsko ložište, u skladu s Vašim potrebama i željama, i saznajte koje sve popratne dodatke i pribor ne smijete izostaviti.

Sigurnost i Garancija

Svi problemi koji se pojavljuju u toku rada kamina, nastali su isključivo nepoštivanjem osnovnih preduvjeta za kamin i instaliranjem kamina od nestručne i neovlaštene osobe, tako da je najčešće teško ostvariti bilo kakvu garanciju. Isto tako, vrlo je bitno pročitati uputstva koja ste dobili s kaminom, jer kod pravilnog korištenja, kamin se ne može oštetiti. Općenite upute možete preuzeti i pročitati na ovome linku.

Održavanje kamina

Najmanje jednom godišnje treba očistiti cijeli kamin. Čistiti samo kada je kamin hladan. To bi trebao napraviti vaš dimnjačar koji će istovremeno potvrditi ispravnost kamina. Za vrijeme čišćenja izvadite iz pećnice ladicu za pepeo, dimne cijevi i rešetke. Važno! – Staklo na vratima se može očistiti samo kada je hladno. U protivnom može doći do oštećenja. Staklo čistite tako da sredstvo za čišćenje nanosite na krpu a ne direktno na staklo.

Održavanje dimnjaka

Intenzivitet čišćenja dimnjaka propisan je na nacionalnoj i lokalnoj razini i važno je da se pridržavate tih pravila. Minimalno jednom godišnje potrebno je stručno očistiti dimnjak kako bi se spriječilo izbijanje požara zbog nakupljene čađe. Čišćenje dimnjaka provodi se i zbog očuvanja okoliša te postizanja boljeg sagorijevanja. Peći i kamini bez čistog sagorijevanja imaju više čađe te ih je potrebno češće čistiti.

"Imate dodatnih pitanja! Nazovite"

Darko – Međimurka BS.

"Trebate pomoć oko odabira kamina? Nazovite!"

Josip – Međimurka BS.

Prednosti Kratki proizvoda

 

Širok raspon proizvoda

Kratki ima vrlo širok asortiman proizvoda s tendencijom širenje u skladu s potrebama tržišta.

Laboratorijski testirano

Kratki posjeduje suvremeni laboratorij koji je u skladu s PN-EN 13240 zakonom. Provode preliminarne testove prije završnog testiranja u certificiranom laboratoriju. Ložišta su testirana na: učinkovitost, snagu, temperaturu ispušnih plinova i emisije plinova.

ISO 9001:2015

Svi Kratki proizvodi proizvedeni su u skladu sa strogim ISO 9001 standardima.

Proizvedeno u Poljskoj

Kratki je vrlo poznat i cijenjen proizvođač tradicionalnih kaminskih uložaka, kaminskih uložaka za centralno grijajanje, samostojećih peći, bio kamina, rešetki, obloga, fronti, i svih drugih komponenata potrebnih za instalaciju kamina.

Eco proizvod

Kratki nastoji osigurati ekološki prihvatljive proizvode. Kako bi smanjili utjecaj kaminskih ložišta na prirodni okoliš, koriste najsuvremenije tehnologije. Kamini na drva koji su ekološki osviješteni.

Kako do kamina

Slijedite korak po korak upute i dodajte u košaricu sve što Vam je potrebno.

1. Pravilan odabir ložišta

Kako bi učinkovitost Vašeg kamina bila odgovarajuća, potrebno je znati koliki prostor planirate grijati. Odaberete li preveliko ložište, koristiti ćete ga s malim učinkom što će dovesti do stvaranja čađe na staklu i u dimnjaku. Ako uzmete ložište koje je premaleno, morati ćete ga pretrpavati s drvom i time smanjiti njegov rok trajanja. Stoga je korisno da prilikom kupnje znate kvadraturu ili kubikažu prostora koji želite grijati. S tom informacijom odabirete kamin odgovarajuće snage pa tako kaminski uložak od 8 kW bude dovoljan, uz kvalitetnu instalaciju, za zagrijavanje prostorije između 80 i 100 m2. Svi kamini izloženi u našoj web trgovini imaju tablicu s tehničkim karakteristikama prema kojoj se možete navoditi.

2. Odaberite Postolje

Ispod budućeg kamina potrebno je napraviti čvrstu podlogu. Ako ste tek u fazi građenja onda je rješenje jednostavno, mjesto predviđeno za kamina potrebno je zapuniti punim betonom. Dakle, mjesto na koje dolazi budući kamin ne smije imati toplinsku izolaciju ( npr. kamena vuna, stiropor ), podno grijanje, te cijevi ili materijale koji bi mogli oslabiti podlogu na koju dolazi kamin. Ako imate gotove podove a odlučili ste se za ugradnju kamina potrebno je prema projektu izrade kamina izrezati pod (parket, pločice ili sl.), izrezati podnu glazuru te izvaditi toplinsku izolaciju ili materijal koji se nalazi na samoj nosivoj betonskoj ploči. Za svaki model Kratki kaminskog ložišta također možete naručiti i odgovarajuće postolje koje uvelike olakšava postavljanje i spajanje ložišta na dovod vanjskog zraka.

3. Ventilacija

Kako bi ispravno radio, kamin treba zrak. Osim stalnog izvora svježeg zraka iz vana, koji će biti usmjeren u samo ložište, za pravilnu distribuciju toplog zraka, u prostoriju u kojoj će se sam kamin nalaziti, potrebno je postaviti odgovarajuće ventilacijske rešetke. S obzirom na kvadraturu prostorije, ali i u skladu s dizajnom i odabranim Kratki ložištem, odaberite željene ventilacijske rešteke, od kojih jednu ( ili prema potrebi više njih ) postavljate ispod ložišta kako biste omogućili strujanje hladnog zraka kroz komoru u koju ste postavili ložište, gdje se taj hladni zrak, u doticaju s ložištem, zagrijava i biva, prirodnim potiskom strujanja zraka, izbačen u prostoriju kroz drugu ventilacijsku rešetku koju ste postavili iznad ložišta.

4. Dovod zraka iz vana

Kako biste iskoristili maksimalnu snagu ložišta i pridonjeli što boljoj cirkulaciji zraka kroz ložište poželjno je postaviti i dovod zraka iz vana. Kod izgaranja goriva u kaminu se odvode ne samo plinovi nastali pri izgaranju već i neka količina zraka iz prostorije. Prema tome stalno gubimo zrak iz prostorije pa je potrebno radi održavanja tlaka dovoditi novi zrak. U osnovi dovod svježeg zraka rješava se na dva načina – prvi način rješavanja je dovod zraka iz susjednih prostorija, drugi je pak način dovođenjem zraka izvana pomoću cijevi ili pak iz prostorija na nižoj etaži. Promjer odvoda svježeg zraka morao bi biti minimalno Ø 10 cm. Takav dovod zraka nužan je za dobro izgaranje. Dovod zraka najbolje je dovesti izvana kroz zid prostorije (vanjski zid) pri dnu, a dalje ga spojiti direktno u ložište fleksibilnim cijevima ili ako nije kamin na vanjskom zidu onda kroz pod prostorije. U prostorije koje imaju manju površinu od 12 m2 kamini se ne bi smjeli uopće postavljati. Na našem YouTube kanalu na slijedećem linku možete pogledati kako se pravilno spaja dovod vanjskog zraka na Kratki kaminska ložišta.

3. Dimovodne Cijevi

Zadnji korak je izmjera i nabavka odgovarajućih dimovodnih cijevi i koljena. Za dimnjak smo već napomenuli da mora biti jednak ili viši od 4,5 m. Pozornost morate obratiti i na to da Vam dimnjak ne bude izgrađen u nezgodnoj, tlačnoj zoni. Najbolje je ako se dimnjak nalazi odmah ispod vrha krova. Uzidamo ga 40 do 70 cm iznad vrha krova i s time izbjegnemo neugodnu, tlačnu zonu. Što se pak samog priključka u dimnjak tiče on bi trebao biti izveden pod kutem od od 45° u odnosu na vertikalu dimnjaka, u slučaju da je priključak za dimnjak izveden pod 90 stupnjeva, u odnosu na vertikalu, odmah na samom izlazu dimnjaka potrebno je metalnim cijevima spustiti cijevi pod kutem od 45 stupnjeva prema ložištu. Što se visine priključka u dimnjak tiče on mora biti na visini od 200 – 220 cm od gotovog poda prostorije u protivnom, prilikom upotrebe ložišta veće visine biti će potrebno bušiti novu rupu.

Spremni za kupnju kamina? Preuzmite podsjetnik 

Povežimo se.

facebookinstagramgoogle plusyoutubeISSUU

Dozvolite da Vam pomognemo

Za sva pitanja vezana uz Kratki kamine obratite nam se s povjerenjem.

New Field

9 + 11 =