KAKO PRAVILNO ODABRATI I ODRŽAVATI LANAC ZA MOTORNU PILU

  Glavni dio motorne pile je njen lanac, a o njegovoj kvaliteti najviše ovisi rezultat piljenja. Pila je dobra onoliko koliko je dobar njen lanac, stoga je potrebno pametno izabrati te redovito održavati.
Međimurka BS, Centar alata, Čakovec
06. Prosinac 2017.
Lanac električnih ili motornih pila je zamjenjivi element zbog njegovog konstantnog trošenja tijekom rada. Osim odabira lanca prema modelu pile, potrebno je znati i za koju je namjenu.  
Ne samo da je važno znati odabrati odgovarajući dio, već i ispravno  podmazati isti kako bi spriječili moguće lomove te što duže mogli učinkovito koristiti pilu. Vodilica i lančanik zajedno s lancem rade na rezanju drva te se moraju zajedno održavati. Pravilno odabrani i održavani osigurat će vam izvrsne i kvalitetne rezne osobine.
Pila je dobra onoliko koliko je dobar njen lanac.
Sve na jednome mjestu Međimurka BS

Kako znati da lanac nije dovoljno oštar?

  Pokušate li piliti s tupim lancem, posao nećete uspješno obaviti, čak ni ako imate iznimno snažnu pilu. Jedino što time postižete je veća potrošnja goriva i brže habanje. No to se može izbjeći pravilim i redovitim održavanjem. Prilikom piljenja drva potrebno je pripaziti da ne zahvatite zemlju, jer će se lanac vrlo vjerojatno nakon samo par rezova skroz istupiti.  Isto tako ne moramo ni napominjati da izbjegavate kontakt lanca pile s materijalima kao što su metal, beton i slično, jer ako u tom slučaju kod sebe nemate rezervni lanac, posao koji ste započeli ostat će nedovršen. Neki od pokazatelja da lanac pile nije dovoljno oštar je kad trebate upotrijebiti silu da bi vidjeli bilo kakav napredak piljenja. Pila sa oštrim lancem praktički obavlja posao sama dok je vi pridržavate i usmjeravate. Također siguran znak tupog lanca je sasvim usitnjena piljevina – više kao prašina, koja je inače kod piljenja sa naoštrenim lancem krupnija.
“Pokušate li piliti s tupim lancem, posao nećete uspješno obaviti, čak ni ako imate iznimno snažnu pilu. ”

Osnove pravilnog održavanja lanca

 
 • Lanac mora biti pravilno napet
  • Slabo ili nepravilno napet, ili pak otpušten lanac jedan je od najčešćih uzroka problema sa pilom. Nikad ne napinjite lanac odmah nakon rezanja. Napnete li zagrijani lanac, on će se kod hlađenja još dodatno skupiti i na taj će način biti pretjerano napet.
 
 • Lanac mora biti pravilno podmazan
  • Izuzetno je važan neprekidan dotok ulja na lanac pile, vodilicu i lančanik zbog sprječavanja pretjeranog habanja (trenja  i trošenja) te mogućeg oštećenja. Nikad ne koristite staro ulje, ili ulje iz motora te napunite spremnik ulja svaki puta kad punite i spremnik za gorivo.
 
 • Dubina reza lanca mora biti pravilno podešena
  • Podešenost i oblik dubine reza jako su bitni za osobine i sigurnost. Koristite određivač dubine reza sa pravilnom podešenosti za vaš tip lanca i provjeravajte dubinu reza svaka 3 ili 4 oštrenja.
 
 • Lanac mora biti pravilno naoštren
  • S pravilno naoštrenim i održavanim lancem pila lagano obavlja svoj posao, u suprotnom dolazi do puno bržeg trošenja reznih priključaka, oštećenja te nesigurnog rada. Za oštrenje, najprije je potrebno dobro i pravilno zategnuti lanac.
 
Pila sa oštrim lancem praktički obavlja posao sama.
Sve na jednome mjestu Međimurka BS

Koliko često i kako oštriti lanac?

  Oštrina lanca se neizbježno smanjuje s vremenom i upotrebom te on polako postaje sve tuplji. U slučaju da lanac zareže materijal kao što je zemlja, metal, beton ili kamen, postaje neupotrebljiv te mu je potrebno hitno oštrenje ili čak zamjena. U slučaju da koristite pilu često u dužem periodu, preporuča se da oštrite lanac svaki puta kad i nadolijevate gorivo. Puno je lakše kad češće i slabije oštrite nego kad čekate da pila zatupi pa je morate dobro naoštriti. Isto tako će češćim oštrenjem rad biti efikasniji, precizniji te s manje napora.  

Brušenje:

Postavite mjerač na lanac. Okruglom turpijom pod 90º naspram valjaka mjerača brusite zub lanca laganim i glatkim pokretima.  Svaki zub mora biti oštar no još važnije je da nakon brušenja svi zubi budu iste duljine. Nakon što izbrusite zube s jedne strane, otpustite kliješta i pričvrstite vodilicu na drugu stranu te izbrusite na isti način. U slučaju da niste sigurni, imate dodatnih pitanja u vezi brušenja ili jednostavno želite da lanac bude dobro izbrušen od strane kompetentnog servisera, slobodno posjetite jedan od naših servisnih centra gdje ćete sigurno pronaći pomoć i odgovore na pitanja.  
Lanac pile je potrebno zamijeniti kada naiđete na pukotine ili kada je najduži dio reznog dijela zuba kraći od 4 milimetra. Kada i ako budete trebali brusiti na terenu, korisno je imati držač motorne pile. Bez obzira na koju marku ili model motorne pile se odlučite, predlažemo da se osigurate vodeći računa o tome ima li dobru servisnu mrežu i podršku tjekom vijeka trajanja same pile. Tako da ako i dođe do mogućih neočekivanih kvarova, ne morate očajavati, već je prepustite stručnjacima u ruke. U slučaju da ste još u potrazi za vašom motornom ljubimicom, predlažemo da provjerite našu ponudu odličnih i kvalitetnih Husqvarna i STIHL motornih pila.  A iz ponude posebno izdvajamo Husqvarna 545 pilu, na kojoj možete uštedjeti 750kn!

Pribilježite se na naš Newsletter

Želite li saznati kad izađu nove objave poput ove?