Uređenje i njega vrta u studenom

Međimurka BS
Sve na jednom mjestu.
Jesen nam u studenome, osim prekrasnih boja prirode, donosi ponešto tmurnije vrijeme. Jutarnje magle i hladniji vjetrovi povremeno popraćeni jesenskom kišom.
Sada već znatno možemo primjetiti koliko su dani kraći, a noći nam se sve brže prikradaju. No, unatoč vremenu, studeni mjesec je još uvijek aktivan što se tiče vrtlarskih radova, a osobito u voćnjacima čije tlo polako počinje prekrivati plašt šarenog otpalog lišća.
Plašt šarenog otpalog lišća prekriva tla voćnjaka.
Prikupljanje jesenskog otpalog lišća pretvara se u sve češći posao, a pitanje sa kojim se mnogi bore je kako se riješiti nakupljenih hrpa. Mnogi se odluče za već iskušanu metodu paljenja nakupljenih gomila, no na taj način se uništava velik dio koji može doprinjeti plodnosti tla. Preporučamo da od prikupljenog lišća zajedno sa ostalim bio-otpatcima koje još možete pronaći u vrtu,  ako imate za to određenog mjesta, naslažete hrpe i pripremite vrtni kompost. Na taj način dobivate prirodnu bogatu organsku masu kojom možete obogatiti tla voćnjaka pa čak i vrtova.
Pošto nam danje svijetlo sve brže nestaje, priuštite si odmor uživajući u već pobranim plodovima vašeg vrta i voćnjaka.
U vrtovima, osim prikupljanja još ostalog biološkog otpada iz vrta te obogaćivanja zemlje i pripremanja tla za zimu, nema previše posla. Ukoliko niste stigli u listopadu još možete posaditi luk i češnjak ako to dozvoljavaju vremenske prilike. Također još stignete saditi ili presađivati trajnice i ukrasno grmlje. Kolce, koji su služili kao podrška rajčicama i mahunarkama, povadite i pospremite negdje na suho kako bi ih mogli iskoristiti u istu svrhu i slijedeće godine. Nakon što sa njih prikupite otpalo lišće, travnjake možete još zadnji puta pokositi. Pokošenu travu iskoristite kao dodatak vašem već poprilično bogatom kompostu. Za pomoć kod prikupljanja lišća ili pak presađivanja i sadnje, preporučamo da provjerite naš velik izbor kvalitetnog GARDENA combisystem alata koji će vam uvelike olakšati svaki posao.
Uživajte u jeseni.
MeđimurkaBS
Tokom studenog, u slučaju da tlo još nije smrznuto, odlično je vrijeme za sadnju ili presađivanje listopadnog deveća, grmlja ili voćaka. To možete obaviti sve dok su grane gole, znači nakon otpadanja lišća pa sve do vremena prije pupanja. Nakon što u voćnjacima otpadne svo lišće, prikladno je vrijeme i za orezivanje voćaka. Orezivanjem pripremamo voćke za zimu. Želite li nešto više informacija posjetite naš članak o orezivanju drveća i voćaka, a ukoliko ste spremni znanjem no potreban vam je još samo prigodan alat, provjerite široku ponudu kvalitetnih reznih alata koji vas neće iznevjeriti. Pošto nam nije preostalo puno za raditi, a i jesen nam skraćuje radno vrijeme u vrtu, opustite se u toplini svog doma uživajući u već pobranim plodovima vašeg vrta i voćnjaka.
Želite li primati obavijesti poput ove? Pribilježite se na naš Newsletter.

Povežimo se.

facebookinstagramgoogle plusyoutubeISSUU
ŠKARE ZA OBREZIVANJE
GARDENA škare za obrezivanje olakšavaju vam posao
RADNA ODJEĆA
Zaštitite se od hladnoće i oborina uz DeltaPlus radnu odjeću
GRABLJE
Žičane ili plastične, zagarantirano kvalitetne GARDENA grablje