Uređenje i njega vrta u veljači

Međimurka BS
Sve na jednom mjestu!
Veljača  „premetača“ je mjesec poznat po svom nepredvidljivom vremenu, tako da će najvjerojatnije biti nepredvidivo što ćemo sve moći obaviti u vrtu. Iako još nije počela vrtlarska sezona, možemo se polako početi pripremati za nju.
S obzirom na to kakvo će biti vrijeme, gledamo na stanje zemlje u našim vrtovima.
Kućne biljke u lončanicama i teglama još uvijek miruju te kao i u ostalim zimskim hladnim mjesecima potrebno ih je što manje zalijevati – tek koliko je potrebno da se zemlja sasvim ne posuši i otvrdne.
U veljači možemo polako započeti sa sjetvom, kao i sa pomnijim planiranjem rasporeda vrta. Prateći stanje zemlje i vremenskih pogodnosti, postavljamo plastenike kako bi stvorili prostor za sjetvu zaštićen od vanjskih uvjeta i osigurali toplije uvjete za rast i razvoj.
U slučaju da nemate u planu postavljati plastenik, kao mnogo jednostavnije rješenje presadnice se mogu uzgajati u posudama ili teglicama na prozorskoj klupčici.
Osjetljive sadnice trebaju brigu.
MeđimurkaBS
Osim što je jednostavniji i praktičniji način uzgajanja presadnica, na taj način nećete morati brinuti o prevrtljivom vremenu veljače. 
Za sjetvu u zatvorenom prostoru (zaštićenim od zimskih uvjeta) možemo pripremiti sjeme celera, korabice, rajčice, patliđana, paprika ili peršina.
“Iako još nije počela vrtlarska sezona, možemo se polako početi pripremati za nju.”
Biljkama za uzgoj je najbitnija odgovarajuća toplina (idealno oko 18 ºC) i dovoljno svjetlosti. Malo mjesta za klijanje i povremeno zalijevanje (preporučamo rasprskivačem) i vaše će sjeme brzo niknuti.
Teglice ili posude koje ste pripremili za sjeme napunite do oko ¾ i pobrinite se da bude vlažna. Na zalijanu zemlju rasporedite sjeme da nebude prezbijeno kako bi imalo mjesta za niknuti. Lagano dodajte tanki sloj zemlje na raspoređeno sjeme.
Ukoliko sijete veće sjemenke koje kliju na svjetlu, potrebno ih je samo lagano utisnuti u zemlju. Na kraju lagano pošpricajte površinu zemlje. 
Za savršenu pomoć u pripremanju za sjetvu nudimo Vam velik izbor kvalitetnih GARDENA malih vrtnih alata.
Pravi alat za svaki posao.
MeđimurkaBS
Odlučite li se pak za hrabru ranu sjetvu u vrtu, bude li veljača (ili bar kraj mjeseca) naklona toplijem vremenu, najprije je potrebno pripremiti zemlju.
Vani sijemo sjeme cikle, mrkve, luka, peršina, blitve,  grašaka, rotkvice, rukole, špinata ili radića. Saditi možemo češnjak, salatu, rani kupus, kelj ili krumpir. Prije sadnje krumpira potrebno je obavezno pognojiti zemlju.
Dani ponovno polako postaju sve dulji, što možemo iskoristiti za radove oko kuće. Grane drveća i voćaka još su gole tako da, ukoliko niste stigli, još možete obaviti zimsko orezivanje. Želite li saznati više o orezivanju, pročitajte naš članak Orezivanje voćaka.
Kako možemo imati više lijepih sunčanih dana, kad se zemlja čini kao savršenom za sjetvu, jednako tako nas veljača može iznenaditi velikim hladnoćama popraćenim većom količinom snijega. U slučaju da se bijeli plašt zadrži duže vremena, neće biti puno prilika za radove vani. Možemo se više posvetiti prije spomenutim sadnicama u teglicama. Nemojte zaboraviti i na cvrkutave posjetitelje.
Za zabavnu veljaču provjerite naš asortiman zimskih artikala. Sigurno ćete pronaći nešto što bi Vam moglo trebati.
Želite li primati obavijesti poput ove?
Pribilježite se na naš Newsletter.

Povežimo se.

facebookinstagramyoutubeISSUU

MALI VRTNI ALAT
Odličan za velike i male poslove
OREZIVANJE VOĆAKA
Zaštita, njega i estetika voćaka
SVE ZA ZIMU
Za zimske borbe sa snijegom