fbpx
kako pravilno koristiti ljestve

Savjeti za pravilno korištenje ljestvi Ostavite komentar

SIGURNOST & KVALITETA
Savjeti za pravilno korištenje ljestvi
Međimurka BS, centar alata, Čakovec
27 ožujak 2017
Za kućnu upotrebu i onu oko nje dvije vrste ljestava poslužit će svrsi, a to su dvokrake ljestve i sklopive ljestve. Dvokrake ljestve s ravnim gazištima prikladne su za poslove uređenja doma. Sklopive ljestve namijenjene su obavljanju poslova na većim visinama. Aluminijske ljestve su najizdržljivije i najlakše za uporabu – lako ih je nositi, njima rukovati i nije im potrebno gotovo nikakvo posebno održavanje.
Za radove na visinama često se koriste različita pomagala za pristup mjestu rada a među njima najčešće korištena su ljestve. Stoga nije ni čudo što se iz statističi podataka zaštite na radu dobivaju povratne informacije da je više od 50 % padova s visine pad s visine do 3 m od čega je 70 % tih padova s ljestvi i krovova. Stoga zaštita na radu  ima posebne propise za rad na visini kako bi se izbjegle ozljede na radu, a nije na odmet pribaviti i odgovarajuću opremu za rad na visini.

Najčešći uzroci povreda prilikom korištenja ljestvi jesu nepravilno korištenje ljestava, tehnički nedostatci na ljestvama, utjecaj okoline i nepravilan odabir ljestvi naspram vrste zadatka, a polovica povreda desila se prilikom izmicanja ljestava u dnu ili na vrhu. Prema tome, kako biste izbjegli povrede i bili sigurni prilikom korištenja ali i odabira ljestvi pripremili smo za vas članak u kojem se nalaze savjeti za pravilno korištenje ljestvi.

Dvodijelna višenamjenska ljestva.
Puno mogućnosti za zadovoljavanje domaćih potreba

Prije samih savjeta o sigurnosnom korištenju ljestvi dati ćemo vam i nekoliko naputaka na koje trebate obratiti pozornost prilikom odabira ljestvi.

Ljestve odabiremo naspram vrste posla koji treba uraditi. Na primjer ne mogu se koristiti metalne ljestve kod radova u blizini električnih vodova. Za ove namjene koriste se drvene ljestve ili ljestve od drugog neprovodljivog materijala. Također trebate izbjegavati praksu korištenja istih ljestvi za obavljanje širokog spektra poslova. Prilikom kupnje ljestvi također trebate obratiti pažnju na dimenziju ljestvi jer ako ćete ljestve koristiti za izlazak na neki objekat tad ljestve moraju prelaziti preko ruba objekta minimalno 80 cm. I ono najbitnije za kraj. Uvijek pogledajte uputstva proizvođača.

“Zbog svoje pristupačnosti i cijene ljestve se često koriste za izvođenje zadataka za koje nisu namijenjene”
Pošto sad znamo kako pravilno odabrati ljestve prije samih savjeta za pravilno korištenje ljestvi dobro je znati i to da na ljestvama može biti samo jedna osoba. Ljestve uvijek koristite za izvođenje laganih zadataka koji traju kratko, kao farbanja, postavljanje laganih predmeta na visinu, pristup nekom mjestu i/ili uzimanje predmeta i stvari s visine koji su lagani. Znajte da svaka ljestva ima ograničenje u pogledu visine rada na kojoj se mogu koristiti, ali i to da ograničavaju kretanje i pokrete osobe koja ih koristi. Također imajte na umu da ako ljestve nisu pričvršćene mora biti prisutna još jedna osoba koja će ljestve pridržavati.
Aluminijske ljestve su najizdržljivije.
Lako se prenose, rukuje, a i nije im potrebno nikakvo posebno održavanje.

Izabrali ste odgovarajuće ljestve i sad je vrijeme da ih naučite i ispravno koristiti, u skladu s njihovim predviđenim mogućnostima.

Ljestve postavljate na čvrsto mjesto, a ako je podloga mekana i uzrokuje propadanje ljestvi tad trebate postaviti čvrstu podlogu koja će podupirati dno ljestva. Mjesto gdje su postavljene ljestve treba biti osigurano od pješaka i vozila te pravilno obilježeno. Svakako provjerite ispravnost ljestvi prije penjanja, a također obratite pozornost i na đonove cipela koji ne smiju biti masni ni blatnjavi.

Ljestve se postavljaju pod kutem od oko 75 ⁰. Ovaj kut se može podesiti na način da na primjer, ako su ljestve duge 4 m, onda se odmiču od objekta na koji se naslanjaju za 1 m, a ako su ljestve duge 8 m, onda se od objekta odmiču 2 m. Primjer slika ispod.

Nemojte na ljestve nositi teške predmete i upamtite da drvene ljestve ne treba farbati jer bi farba mogla prikriti eventualne pukotine. Dok se penjete ili spuštate ljestvama u svakom trenutku imajte kontakt s ljestavama dvijema rukama i jednom nogom ili dvijema nogama i jednom rukom.

Dok se nalazite na ljestvama nemojte tijelo previše naginjati ni na jednu stranu, a ako se radite na visini većoj od 2 m, onda se ljestve mogu koristiti samo za pristup gradilištu a nikako kao pomoćno sredstvo s kojeg se izvode radovi. Ljestve se nikad ne smiju postavljati na nestabilne predmete kao što su kante, stolice, cijevi i slično, a alat koji nosite sa sobom uvijek neka bude u kutiji za alat pričvršćenoj oko struka.

Ako ćete ljestve postavljati ispred vrata, onda vrata zaključajte i/ili blokirajte. Kod ljestvi na izvlačenje, osigurajte da je mehanizam zaključavanja na mjestu. Nemojte se penjati na ljestve ako to vremenske prilike ne dozvoljavaju ( jak vjetar, snijeg, kiša ), također nemojte na ljestve ako se ne osjećaš dobro. Ljestve na razvlačenje izvlače se i uvlače sa zemlje, a kada završite s poslom ljestve stavite na za to predviđeno mjesto.

I ono najbitnije, održavajte i pregledavajte ljestve redovito, a oštećenje ljestve obavezno sanirajte. Kod drvenih ljestava pregledajte da li postoje pukotine i ako želite možete ih zaštiti nekim lakom protiv truljenja, ali se nikako ne preporuča farbati jer farba može sakritit oštećenja. Aluminijumske ljestve treba zaštiti od kontakta s agresivnim materijama, posebno kiselinama i bazama te drugim korozivnim materijama.

Trebate kućne ili profesionalne ljestve? Pogledajte ponudu 
Želite li primati naš newsletter?
Pribilježite se, besplatno je.

DVODJELNE ALUMINIJSKE LJESTVE

Aluminijske ljestve

46-13

PREUZMITE KATALOG

Katalog aluminijskih ljestvi
na akciji

JEDNODIJELNA ALUMINIJSKA LJESTVA

Aluminijske ljestve

35-13

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vremenski rok je potrošen. Ponovno unesite CAPTCHA vrijednost.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Pin It on Pinterest