Uređenje i njega vrta u ožujku | Međimurka BS
Odaberite stranicu

Uređenje i njega vrta u ožujku

Ožujak u vrtu

MeđimurkaBS

Stigao nam je ožujak, a s njime polako ali sigurno stiže i proljeće. Sunce se polako počinje probijati kroz guste zimske oblake. No iako stižu topliji dani, nemojte još žuriti sa sjetvom u vrtu.

Moguće da je početkom ožujka veći dio zemlje još uvijek pod snježnim plaštem i tlo je poprilično hladno.

Čak i u slučaju da se sav snijeg otopi te se zareda nekoliko toplijih dana, sasvim je moguće da padne još poneka pahulja ili puno kiše, a što može umanjiti klijavost posijanog sjemenjaMožete posijati manje količine, dovoljne za ranu berbu, a ostatak ostavite za sjetvu dok se tlo zagrije. 

Provjerite kako napreduju sadnice koje ste posijali u zatvorenom, a u slučaju da niste stigli još je uvijek dovoljno vremena da to učinite.

Pobrinite se za sadnice i pripremite za sadnju u vrtu.

Sve na jednom mjestu. MeđimurkaBS

Presadnice koje uzgajate u zaštićenom prostoru redovito zalijevajte i prozračivajte, a u slučaju iznimno hladnih noći možete ih dodatno zaštiti kartonom ili prenijeti u topliji prostor.

Paprike, patliđani, feferoni, celeri ili tikve, a posebno rajčice su spremne za sjetvu u zatvorenom za vrijeme ožujka. Također ako želite da čim prije počnu cvasti, posadite trajnice i cvijeće kojemu treba više vremena da naraste

“Iako stižu topliji dani, nemojte još žuriti sa sjetvom u vrtu.”

Nakon što snježni plašt skroz nestane i tlo se malo ugrije, potrebno počistiti i krenuti s pripremom zemlje za sjetvu. Okopajte i pognojite kompostom. Nakon cvatnje orežite grmlje koje rano cvate. Ako imate maline ili kupine njih također treba orezati i ukloniti prošlogodišnje suhe bivše rodne grane, te skratiti nove izdanke.

Ukoliko uspijete pripremiti tlo i spremni ste za sjetvu vani, možete započeti sa peršinom i špinatom kojima nije potrebno toplo tlo da bi uspjeli. Za ranu berbu također možete posijati salatu, grašak i rukolu.

Proljetni češnjak i luk sade se poprilično rano, tako da je ožujak savršeno vrijeme za njihovu sadnju, a sa sadnjom krumpira možete započeti od sredine ožujka na dalje.

Brinite za Vaše sadnice.

MeđimurkaBS

Ne stigne li, ili jednostavno vrijeme ne dopušta da obavite sjetvu i sadnju vani, ne brinite… Vrtlarska sezona tek započinje, a sve to stignete i u travnju sa jednako dobrim, ako ne i boljim, rezultatima.

Kućno bilje polako prestaje mirovati pa mu je ponovno potrebno redovitije zalijevanje i prihranjivanje. Trava počinje rasti tako da, imate li raskošan travnjak, moguće je da ćete krajem mjeseca obavljati i prvu košnju. Želite li da Vaš travnjak bude savršeno njegovan, no isto tako imate druge radove u planu – dopustite da se za travu brine robotska kosilica! 

Olakšajte si posao u vrtu i pronađite svoj odgovarajući stroj – od kosilica do kopačica, provjerite našu ponudu vrtnih strojeva. Kraj ožujka donosi nam i novo godišnje doba. Njegovi vjesnici niču i uživaju u proljetnom suncu koje sve kasnije zalazi. Uživajte u bujanju prirode oko sebe i pripremite za novu nadolazeću radišnu vrtlarsku sezonu.

Želite li primati obavijesti poput ove?
Pribilježite se na naš Newsletter.

12 + 12 =

Povežimo se.

facebookinstagramgoogle plusyoutubeISSUU

ROBOTSKE KOSILICE

Savršeno održavanje trave
bez imalo truda

MALI VRTNI ALAT

Odličan za velike i male poslove
u svakom vrtu

VAZDAZELENO

Dekorativno, praktično i ekonomično
rješenje za zelenu ogradu

Pin It on Pinterest

Shares