fbpx
Uređenje i njega vrta u siječnju

Uređenje i njega vrta u siječnju Ostavite komentar

Uređenje i njega vrta u siječnju

MEĐIMURKA BS

Sve na jednome mjestu.

U siječnju, kao zimskome mjesecu, ne bi trebali imati puno posla u vrtovima, a što ne znači da ne možemo obavljati vrtlarske poslove.
Toplije dane možemo iskoristiti za poslove koje nismo uspjeli obaviti tijekom prošlih mjeseci kao što je čišćenje gredica i gnojenje zemlje, a isto tako i uređivanje, nabava te spremanje alata, sjemena i ostalog.

Padne li snijeg on će poslužiti kao plašt koji će pomoći biljkama da prežive zimu. U slučaju da pada u većim količinama, potrebno je svako malo otresti ga iz grana i živica jer bi ih u protivnom mogao slomiti i oštetiti.
Ako je šteta već učinjena i desi se poneka slomljena grana, njih preporučamo ukloniti čim se vrijeme malo poboljša.

Toplije dane u siječnju možemo iskoristiti za poslove koje nismo uspjeli obaviti tijekom prošlih mjeseci.

 

Uklanjanje slomljenih i oštećenih grana je bitno za daljnji rast, a također i kako bi spriječili još veća oštećenja. Pri tom poslu uvelike će Vam pomoći kvalitetni rezni alati, a želite li saznati nešto više o orezivanju i brizi o drveću, posjetite naš članak “Orezivanje voćaka”.

Iako još nije vrijeme sjetve i sadnje, možete polako početi sa pripremom. No želite li skratiti dosadne zimske dane možete i posaditi koju lukovicu ili započeti sa sjetvom u teglama.

U slučaju da imate staklenik, neće Vam biti dosadno. Odlično je vrijeme da pokušate razmnožiti kaktuse, i posvetite pažnju ostalim biljkama. Biljke u stakleniku, kao i kućne biljke nemojte previše zalijevati jer zimi miruju i ne zahtijevaju toliko vode. No, nemojte ih ni zaboraviti – zalijevajte ih tek toliko da se zemlja ne osuši.

 

Za duže vrijeme snježnih dana nemojte zaboraviti na učestale male posjetitelje vašeg vrta – ptice. Odlučite li ih počastiti sjemenkama i ostalim poslasticama te im pružiti mjesto za odmor, pogledajte našu ponudu sezonskih artikala kao što su kućice i hranilice za ptice.

Ukoliko ste obavili sav potreban posao, zimske dane iskoristite za planiranje nadolazećih vrtlarskih sezona. Napravite raspored gredica za cvijeće i povrće, imajući na umu prednost da istu vrstu povrća ne sadite na isto mjesto barem tri godine, osobito ako imate dovoljno prostran vrt.

Vrijedi također imati na umu da, ukoliko kroz prošlu godinu niste u vrtu uspijeli odraditi sve što ste naumili možete ga urednim planiranjem smanjiti. Na taj se način Vaš neće pretvoriti u opterećenje, već će biti mjesto rasterećenja i rekracije.

 

Nemojte zaboraviti na učestale male posjetitelje vašeg vrta – ptice!

Nemojte zaboraviti na učestale male posjetitelje vašeg vrta! Pogledajte ponudu 

Želite li primati obavijesti poput ove?
Pribilježite se na naš Newsletter.

Povežimo se.

facebookinstagramgoogle plusyoutubeISSUU

OREZIVANJE VOĆAKA

Kako, kada i zašto orezivati
pročitajte članak o orezivanju

HRANILICE ZA PTICE

Nagradite vjerne prijatelje Vašeg vrta
i pomozite da lakše prežive zimu

KVALITETNI REZNI ALATI

Škare, pile ili sjekire…
GARDENA Vam olakšava posao

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vremenski rok je potrošen. Ponovno unesite CAPTCHA vrijednost.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Pin It on Pinterest