fbpx
Kamini Kratki

Kamini Ostavite komentar

Za toplinu Vašeg doma
KAMIN MAJA
Ložišta Kratki dolaze s 5 godišnjim jamstvom.
Kamini su mnogo više od samog izvora topline. Ugođaj koji pruža pucketanje vatre u kaminu smiruje dušu i tijelo i stoga ćemo vrlo rado, čak i u dane kad i nije posebice hladno, zapaliti vatru u svom kaminu samo kako bismo stvorili taj dobar osjećaj. Posjedovanje kamina u vašem kućanstvu priuštiti će vam puno ugodnog, savršenog opuštanja, a uzmete li u obzir i to da je kamin u kući multifunkcionalna stvar, nebitno radilo li se o dodatnom izvoru grijanja, iskorištavanju domaćih ogrjevnih sirovina ili pak samo u stvaranju ugodne klime u prostoriji, kamin je svakako nešto o čemu se isplati razmišljati kao o novoj većoj investiciji.
“Međimurka d.o.o. je vaš pouzdan i nezaobilazan partner kada su u pitanju kamini, ložišta, peći.”
KRATKI
NADALJE, kamini su elementi u prostoru koji plijene svojim izgledom, namjenom i funkcijom te stoga oplemenjuju, griju i obogaćuju vaš interijer. Sve navedeno naliježe da se prilikom odabira i izrade kamina preda posebna pažnja kako bi se taj biser, višenamjenski element, mogao uklopiti u željeni prostor, ali i ispuniti vaš željeni efekt.

Kako bismo vam olakšali pravilan odabir vrste i oblika kamina pripremili smo za vas par savjeta i činjenica na koje trebate obratiti pozornost prilikom nabave i ugradnje. Predznanje o kaminima i njihovim karakteristikama koje ćete dobiti u ovome članku, ali i s neizostavnim djelom uključivanja vašeg dobrog ukusa, biti će vam dobra baza prilikom kupnje i postavljanju pravilnog modela kamina u željenu prostoriju vašeg doma.

PRINCIP RADA – Srce svakog kamina je ložište koje je okruženo zračnim omotačem gdje se zrak iz prostorije, koji ulazi kroz donje otvore za dovod zraka, zagrijava i potom biva, putem odzračnika, vraćen natrag u prostoriju.

Jedan od razloga zbog kojeg bi se trebali odlučiti za kamin kao vaše glavno, centralno mjesto za grijanje kuće je i taj što se oni relativno brzo zagrijavaju a pri čemu se taj dio toplinske energije, direktno preko površine i materijala koji okružuju sam kamin, ne gubi već automatski zagrijava postojeću prostoriju.

Ako postoje staklena vrata kod kamina ona zatvaranjem ognjišta štite od žeravice, no vatrostalna staklena vrata također se dodatno prozračuju sekundarnim zrakom protiv čađenja, pa ste stoga riješili i problem neugodnih mirisa.

“Nijedan drugi element prostora ne može pružiti Vašem domu prepoznatljivi topli ugođaj kao kamin.”
KRATKI
DIMNJAK – je stavka pri izgradnji kamina koju nipošto nesimjete zapostaviti ili nemarno odraditi. Naime, pravilno funkcioniranje kamina ovisi o pravilnoj izvedbi dimnjaka.

Stavke na koje svakako trebate obratiti pozornost pri izradi dimnjaka jesu:

  • veličina presjeka dimnjaka
  • visina dimnjaka
  • visina dimnjaka od točke gdje se ložište spaja u dimnjak (radna visina)
  • odnos dimnjaka prema krovu i okolnim objektima
  • oblik završetka dimnjaka (presudan za rad dimnjaka)

Kako biste izbjegli hvatanje čađe i gareža za dimnjak unutrašnja površina trebala bi biti glatka.

Obratite pozornost i na to da dobro izolirate dimnjak na svim mjestima u kojima dolazi u dodir s hladnim vanjskim zrakom. Na taj način izbjegnuti ćete brzo hlađenje dimovodnih plinova koji stvaraju kondenzat u dimnjaku.

“Imajte na umu i to da je snaga grijanja značajno veća nego kod otvorenih kamina peći pri čemu je stupanj iskoristivosti energije oko 80%. Ipak stupanj iskoristivosti energije uvelike ovisi o kvaliteti ložišta u kaminu.”
FUNKCIONALNI DIO KAMINA – Prva faza u izgradnji kamina je izrada funkcionalnog djela kamina. Pod tim se podrazumijeva sljedeće:

  • izrada postolja kamina
  • dovod svježeg zraka (ukoliko je potrebno)
  • postavljanje ložišta na postolje i izrada komore za zagrijavanje zraka
  • spajanje ložišta sa dimnjakom
  • izvođenje zagrijanog zraka u jednu ili više prostorija

Ovi radovi svakako se moraju odraditi stručno i po točno određenim pravilima. Improvizacija gotovo uvijek dovodi do grešaka čiji će vas popravak skupo koštati i stoga vam savjetujemo da potražite stručnu pomoć i savjet.

“Kamini daju profinjeni estetski naglasak prostoru.”
KRATKI
UKRASNA OBLOGA – Pri izradi ukrasne obloge do izražaja doći će vaš smisao za uređenje, osobni ukus, ali i suradnja s majstorom koji će taj kamin montirati. Stoga će vam dizajniranje i izrada ukrasne obloge predstaviti pravi izazov, uzmete li u obzir da postoji veliki izbor oblika i kombinacija materijala koje možete uzeti u obzir. Svakako poslušajte savjet majstora.

Vodite računa i o tome da kamin smisleno, s maksimalnom iskoristivošću uklopite u svoj željeni prostor. Kamin treba, bilo bi poželjno, zauzimati centralno mjesto nasuprot garniture za sjedenje, ali nipošto ga nemojte smjestiti u prostor tako da bude napadan i da dominira prostorom. Svaki kamin mora imati pravu mjeru i sklad s okolinom.

Pri izradi kamina može se koristiti jako puno vrsta materijala a od vrste materijala zavisiti će i cijena izrade kamina. Najisplativiji materijali, a s time i najniža konačna cijena,biti će ako izaberete kombinaciju cigle, kamena i drveta. S ovom kombinacijom materijala možete dobiti savršen rustikalni izgled kamina, pa ako je to vaš stil svakako vam preporučamo.

Ukoliko vam interijer zahtjeva izbor mramora ili granita, morate u tom slučaju računati s većim ulaganjem, ali na taj način dobivaju se moderni kamini.

Kamini od lijevanog čelika (GUS) zbog velike mogućnosti izvedbe i velike ponude, mogu udovoljiti svakom ukusu i stilu. S time su i ložišta dostupna u raznim varijacijama.

Gusnati kamini imaju ložišta s velikim prozorima, što vam daje mogućnost uživanja, kao u njihovoj vanjštini, tako i u vatri koja pruža vašem životnom prostoru besprijekoran ugođaj i toplinu.

Gusnati kamini ispune prostor toplinom u vrlo kratkom vremenu, a pomoću nove tehnologije tu toplinu je jednostavno moguće regulirati. Uz sve to gusnati kamini mogu zagrijati također i okolne prostorije.

Sad biste već trebali imati potpuniju predodžbu i sliku željena kamina koji će biti podoban za vaš prostor i namjenu pa vas stoga pozivamo da pogledate našu ponudu kamina i pripadajuće cijene, a ujedno odaberete svojeg favorita koji će vašoj obitelji pružiti puno lijepih i toplih trenutaka.

Želite li primati obavijesti poput ove?
Pribilježite se na naš Newsletter.
KAMINI
Toplina i dizajn
Sigurnost i funkcionalnost
PEĆI
Klasična rješenja
Izdržljiv materijal

Kamini i peći u našoj web trgovini

BIO KAMINI
Vrlo jednostavni za postaviti
Praktični za korištenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vremenski rok je potrošen. Ponovno unesite CAPTCHA vrijednost.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Pin It on Pinterest